Häirintävapaa urheilu -koulutuksesta työkaluja omaan seuratoimintaan
20.1.2021
Häirintä, kiusaaminen ja epäasiallinen käytös urheiluseurassa ovat nousseet ajoittain julkiseenkin keskusteluun. Viime vuosina useammissakin tutkimuksissa on todettu urheilun parissa tapahtuvan epäasiallisen käytöstä ja kiusaamista niiden eri muodoissa.
Tilaisuuden alkuun Miika Kyllönen SUEKista esitteli tiiviisti syksyllä julkaistun tutkimukseen, ”Häirintä suomalaisessa kilpaurheilussa”, jossa todettiin seksuaalisen ja sukupuoleen perustuvan häirinnän olevan urheilussa yleistä, muttei yleisempää kuin muualla yhteiskunnassa. Häirintä kytkeytyy sukupuolten epätasa-arvoon ja vähemmistöjen asemaan. Urheilulle tyypillinen riskitekijä on korkea kilpailun taso, mikä on tunnistettu myös muualla maailmalla tehdyissä tutkimuksissa.
Määritelmiä
Asian hahmottamiseksi, jokaisen on hyvä tunnistaa mitä epäasiallisella käytöksellä tarkoitetaan. Sitä ovat mm. henkinen väkivalta, fyysinen väkivalta, laiminlyönti, seksuaalinen ja sukupuoleen perustuva häirintä sekä seksuaaliväkivalta. Lisäksi on hyvä tiedostaa se, että jokaisella yksilöllä on oma henkilökohtainen rajansa, milloin kukin kokee toiminnan tai sanat häiritsevänä.
Ennaltaehkäisy
Avainasemassa ennaltaehkäisyssä seuroissa on selkeä johtajuus. Seurassa on selkeästi kerrottu, ettei minkäänlaista häirintää hyväksytä ja tästä viestitään aktiivisesti. Lisäksi on olemassa ja kaikkien tiedossa selkeät väylät, miten häirintää ilmetessä toimitaan.
Ennaltaehkäisyä ovat myös urheilijaa suojaavat rektytointikäytännöt, yhteiset säännöt (seura, valmentaja, lapset ja nuoret), joihin myös sitoudutaan sekä raportointitavat ja vastuuhenkilöiden nmeäminen.
Tähän hyvänä työkaluna on Turvallisen seuran tarkistuslista.
Puuttuminen
Seurassa pitää aina puuttua, jos epäillään tai havaitaan häirintää. Tärkeää on kuunnella ja selvittää tilanne, sitä ei saa ohittaa. Tärkeää on myös tapahtuneen jälkeen pyrkiä varmistamaan, ettei tilanne toistu, myöhemminkään. Viimeistään tässä kohden on hyvä käynnistää aktiivinen ennaltaehkäisy tulevaa ajatellen.
Koko maan kattaneen koulutuskiertueen urheiluseuroille järjestivät yhteistyössä Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry, Väestöliitto, Suomen Olympiakomitea sekä Liikunnan aluejärjestöt.
Kannustathan kertomaan:
- Väestöliiton Et ole yksin -palvelu
Matalan kynnyksen puhelin- ja chat-palvelu, jossa voi keskustella mahdollisista häirintätapauksista ammattilaisen kanssa. - Valmentajille ja seuratoimijoille suunnattu verkkokoulutus aiheesta
- SUEKin ILMO-palvelu
Voi ilmoittaa nimellä tai nimettömästä, mikäli havaitsee rikkomuksia.
- Lisäksi: Olympiakomitean opas Lupa välittää, lupa puuttua