Jopa 40 prosenttia terveydenhuollon työntekijöistä on huonokuntoisia - Taysin tehoisku kunnon kohotukseen
16.9.2019
Tays tarjoaa työntekijöilleen mahdollisuuden maksuttomiin kuntomittauksiin. Mittauksilla halutaan edistää henkilöstön terveyttä ja hyvinvointia.
Kunnossa kaiken ikää -mittauspäivä järjestetään torstaina 19.9.2019 klo 8.30–18 Taysin Keskussairaalassa Tampereella ja perjantaina 20.9.2019 klo 9–17 Tays Hatanpäällä Tampereella. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä valtakunnallisen Kunnossa kaiken ikää -ohjelman sekä Hämeen Liikunta ja Urheilu ry:n kanssa.
KKI-ohjelma järjesti viime syksynä vastaavat Kehon kuntoindeksi -mittaukset seitsemässä sairaanhoitopiirissä. Tulokset kertoivat, että 40 prosenttia työntekijöistä oli fyysisesti huonokuntoisia.
– Työkyvyn ylläpito on myös taloudellisesti iso asia. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä panostettiin tuki- ja liikuntaelinterveyteen, ja tuloksena oli säästöt sairauspoissaolojen vähentymisestä lähes miljoonan euron arvosta, kertoo KKI-ohjelman kehittämispäällikkö Miia Malvela.
– Panostamme kovasti työkyvyn tukemiseen ja sairauspoissaolojen vähentämiseen. Fyysinen hyvinvointi tukee työkykyä, ja jokainen meistä voi myös omilla toimenpiteillään vaikuttaa siihen, kuvailee Taysin työhyvinvointipäällikkö Tapio Koskimaa.
– Olen iloinen, että nämä mittaukset saivat meillä suorastaan hurjan innostuneen vastaanoton. Toisaalta harmillista, etteivät kaikki halukkaat tällä kertaa mahtuneet mukaan. Toivon, että voimme vielä jatkossa toteuttaa vastaavia mittauksia, toteaa Koskimaa.
Kolmella mittauksella luotettava arvio omasta kunnosta
Testiasemana toimiva rekka kiertää 16 sairaanhoitopiirissä ja kuntayhtymässä syyskuun aikana eri puolilla Suomea. Rekassa kukin osallistuja pääsee mittauttamaan kuntonsa kolmella mittauksella helposti, hikoilematta ja hengästymättä arkivaatteissa.
Puristusvoimatesti kuvaa lihasvoimaa ja ennustaa toimintakykyä. Kehonkoostumusanalyysi mittaa lihasten ja rasvan määrää, lihastasapainoa ja sisäelinten ympärillä olevaa viskeraalirasvaa. Kestävyyskunto arvioidaan levossa sykemittarilla, ja tulos kertoo arvion maksimaalisesta hapenottokyvystä.
Osallistujat saavat itselleen monipuolista tietoa omasta fyysisestä kunnostaan sekä ammattilaisten vinkit kunnon kohentamiseen ja fiksuun syömiseen.
KKI-ohjelma on toteuttanut vastaavia maksuttomia mittauksia jo yli kymmenen vuoden ajan. Mittauksiin on vuosien aikana osallistunut jo yli 100 000 henkilöä. Ne on koettu miellyttäviksi ja luotettaviksi.
Työkyky on kaiken perusta
Fyysisellä kunnolla ja työkyvyllä on vahva yhteys. Mitä parempi fyysinen kunto, sitä parempi työkyky ja sitä vähemmän on koettua uupumusta. Työnantaja voi tukea monin tavoin henkilöstönsä fyysistä terveyttä ja hyvinvointia. KKI-ohjelma kannustaa työkyvyn tukemiseen erityisesti riittävän liikkumisen ja terveellisten ruokailutottumusten avulla.
– Sairaanhoitopiirissä henkilöstön työtehtävät ovat hyvin erilaisia ja siten kuormittavat fyysisesti ja henkisesti eri tavoin. Liikuntaa kannattaa hyödyntää täsmäratkaisuna: se voi toimia työkuormituksesta palauttavana keinona, olla työkykyä ylläpitävää tai fyysistä kuntoa kohottavaa. Kehon kuntoindeksi -tuloksista saa vinkkiä alkuun, kertoo Miia Malvela.
– Terveydelle riittävä liikkuminen ei tarkoita aina erikseen suoritettavaa hikiliikuntaa. Ratkaisuja löytyy myös arjesta, kuten työmatkojen kulkemisesta kävellen tai pyöräillen sekä taukoliikunnasta, kannustaa Malvela.
– Ajatuksenamme näillä mittauspäivillä on kannustaa myös osallistujia huolehtimaan itsestään ja omasta hyvinvoinnistaan.
Lisätietoja
KKI-ohjelma, kehittämispäällikkö Miia Malvela, miia.malvela@likes.fi, puh. 050 443 2376
Tays, työhyvinvointipäällikkö Tapio Koskimaa, tapio.koskimaa@pshp.fi, puh. 050 356 6243
Kunnossa kaiken ikää (KKI) -ohjelma
Valtakunnallinen KKI-ohjelma kannustaa työikäisiä säännöllisen arkiliikunnan ja terveellisten elämäntapojen pariin.
KKI-ohjelma on toiminut vuodesta 1995 lähtien opetus- ja kulttuuriministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön rahoituksella. Ohjelmassa ovat mukana myös liikenne- ja viestintäministeriö, ympäristöministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö sekä Metsähallitus. KKI-ohjelmaa toteuttaa Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö LIKES.
Lähde: KKI-ohjelman tiedote 12.9.2019