Liikkujan Apteekki –koulutuskiertue pysähtyi Tampereelle
5.10.2012
Liikkujan Apteekki –hanke on käynnistetty tuomaan apteekkien asiakaspalveluun ripaus myös liikuntaa.
Liikkujan Apteekki –koulutuskiertueella Tampereella 4.10.2012 valotettiin hankkeen taustaa, sen tavoitteita ja tarjottiin eväitä oman osaamisen lisäämiseen niin tiedollisesti kuin asiakaspalvelutyössä.
Parhaiten liikkeelle päästään erilaisten toimijoiden yhteistyöllä. Toimivaksi yhteistyömuodoksi on todettu tuoda yhteen apteekkihenkilökunta, kunnan eri toimijat liikunta-, sosiaali- ja terveystoimi sekä paikalliset kansanterveys- ja liikuntajärjestöt.
Koulutuskiertueen iltapäivän sisältöön kuului asiantuntijalääkärin puheenvuoro liikunnasta terveyden edistäjänä, psykologin puheenvuoro terveyttä edistävän keskustelun avaaminen asiakaskohtaamistilanteessa, pilottihankkeen esittely sekä kansanterveysjärjestön ja liikuntatoimijan puheenvuorot.
Asiantuntijapuheenvuorot aloitti dosentti, ylilääkäri Jari Parkkari UKK-instituutista. Heti alkuun hän esitteli tutkimustuloksen merkittävimmistä kuolemaan johtavista riskitekijöistä, kun otoksena on suuri valikoitumaton väestöjoukko. Ne ovat yksinkertaisuudessaan huono kunto ja tupakointi. Kaukana jäljessä vasta tulevat kolesteroli ja jopa ylipaino.
Lääkehoito erilaisiin sairauksiin on kallista, eikä sitä milloinkaan pystytä kohdistamaan koko väestön.
- Liikunta ja terveelliset elämäntavat voi puolestaan kohdistaa kaikkiin eikä niistä ole kenellekään suuria kustannuksia, perustelee Parkkari liikuntaneuvonnan mukaanoton hyötyjä apteekkityössä.
Liikunnalla pystytään vähentämään moniin sairauksiin sairastumisen riskejä, perintötekijöilleenhän ei kukaan mitään voi. Lisäksi liikunnan avulla pystytään parantamaan elämänlaatua jo sairastuneilla ja tapauskohtaisesti jopa vähentämään tarvittavaa lääkitystä.
- Toivoisin, että jos teillä ei muuta tästä luennosta jää mieleen niin muistatte, että vyötärönympäryksen tulisi olla miehillä korkeintaan 1 metri (naisilla 90 cm) ja päivittäin jokaisen tulisi ottaa vähintään 10 000 askelta. Näillä kahdella luvulla 1 m ja 10 000 askelta pääsee jo hyvin liikkeelle apteekin liikuntaneuvonnassa, kannustaa Parkkari.
Psykologi Satu Eerola kannusti osallistujia ylittämään itsensä ja rohkeasti kokeilemaan omassa työssään liikunnan puheeksi ottamista asiakaspalvelutilanteessa. Jokainen osallistuja laitettiin miettimään omia vahvuuksiaan ja helpointa tapaa lähteä itse keskustelemaan liikunnasta.
- Harjoitus tekee mestariksi, kannusti Eerola.
- Aihe on vaativa ja vaatii tilanteenlukukykyä. Aina ja kaikille ei asiasta voi puhua, eikä tarvitsekaan. Jokaisen kannattaa miettiä omaa tartuntapintaa jolla lähteä liikkeelle. Toiselle se voi olla oma innostus, asiakkaan puhe tai materiaalit tarttumapintoina, kertoo Eerola.
- Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa, hän muistuttaa.
Harrasteliikunnan kehittäjä Tino-Taneli Tanttu Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilusta kertoi kokemuksia Liikkuja Apteekki –pilottivaiheesta. Esitykseen oli koottu hyväksi todettuja kokemuksia esimerkeiksi ja kannustukseksi siitä, miten asiaa on lähestytty ja millaisia tuloksia on saatu. Näiden kokemusten myötä hanketta ollaan nyt laajentamassa koko valtakunnan laajuiseksi.
Iltapäivän päätteeksi kuultiin vielä muutaman järjestön näkemyksiä ja osaamista yhteistyön pohjaksi.
Tällaisin eväin päädyttiin virittelemään yhteistyötä tännekin päin Suomea.