Metsäläiset - kiireetöntä eloa luonnossa
23.2.2017
Hämeenlinnan Jaarlin päiväkodin Metsäläiset ovat eskariryhmä, jonka perusajatuksena on arjen kokonaisvaltainen aktiivisuus, johon yhdistyy kasvaminen luonnossa ja lähiympäristössä, touhuamalla ja ulkoilemalla monipuolisesti.
Suomalaisittain ryhmä on harvinaislaatuinen, kaikki kolme aikuista ovat miehiä. Varhaiskasvattajien takaa löytyy lisäksi eräopas, ympäristökasvattaja ja liikunnanohjaaja. Kaikilla on oma vahva ja yhtenevä arvopohja eskariryhmän toiminnan arvoihin.
Hyvinvointi ja arvostus
Ryhmällä on kaksi keskeistä arvoa. Ensimmäisenä on lapsen kokonaisvaltainen hyvinvointi ja oppiminen.
– Kyllä meiltä kysytään, opetellaanko me lukemaan ja laskemaan, kertoo Teemu Heikkilä, yksi ryhmän aikuisista
– Opetellaan. Lähtökohtana on, että liikkuminen kehittää oppimiskykyä ja luo hyvän pohja kaikenlaiseen oppimiseen, hän jatkaa.
Ryhmän toiminnassa pidetään tärkeänä sitä, että oppiminen perustuu tunnepohjaan. Asiat koetaan omakohtaisiksi ja tärkeiksi, niihin on aikaa keskittyä ja kokemusten kautta ne jäävät mieleen ja koetaan tärkeinä.
Toinen toiminnan filosofinen perusta on, että kaveria ei jätetä ja kaveria autetaan. Jokainen lapsi ansaitsee tunteen: minä osaan ja onnistun ja olen hyvä sellaisena kuin olen. Oman itsensä arvostamisen kautta rakennetaan muidenkin arvostamista, jokainen on yhtä arvokas.
– Meillä harjoitteluissa olleet henkilöt ovat usein todenneet, että tässä ryhmässä on harvinaisen vähän kinaa ja riitoja lasten välillä, kertoo Heikkilä.
Ryhmän toimintafilosofia ohjaa kannustamaan, tsemppaamaan ja huomioimaan muita, mikä edelleen vähentää lasten välisiä erimielisyyksiä ja ristiriitoja.
Ulos ja pois päiväkodin pihalta
Metsäläisten tavallinen päivä käynnistyy kuten millä muullakin eskariryhmällä. Jokainen saapuu hoitoon perheen aikataulujen mukaisesti ja syö aamupalan päiväkodilla.
– Yhdeksän aikoihin on tavoitteena olla jo liikkeellä päivän kohteeseen, kelin mukaisella välineellä kävellen, pyöräillen tai suksilla, kertoo Heikkilä.
– Ryhmällä on vakituisia peruskohteita, joita käytetään kiintopisteitä päivän puuhissa. Sieltä sitten jatketaan matkaa päivän ohjelman mukaisesti.
Puolen päivän aikoihin, sopivassa paikassa ryhmä nauttii maastolounaan. Tämäkin on valtakunnallisesti ainutlaatuista: päiväkodin ruokakuski tuo lounaan sovittuun paikkaan.
– Ruoan tuominen meidän luokse on mahdollistanut kiireettömyyden toteutumisen ryhmän päivittäisessä toiminnassa, hehkutta Teemu Heikkilä.
– Meidän ei tarvitse kulkea kello kaulassa ja yrittää ehtiä lounaalle, vaan se tulee meidän luo. Tämä myös tarjoaa mahdollisuuden liikkua huomattavasti vapaammin ja kauemmas.
Ruokailun jälkeen ryhmä jatkaa kylläisenä retkeään tai muuta puuhaansa siitä, mihin jäi ennen ruokailua. Noin kahden aikoihin he palailevat päiväkodille.
Liikkeelle pienin askelin
Syksyllä uudet eskarit aloittelevat pienin retkin.
– Lasten kunto kokoaa nopeasti ja matkat pitenevät. Me emme missään nimessä laske kilometrejä, se ei ole oleellista, painottaa Heikkilä.
– Retket pidentyvät ihan luonnostaan, kun lapset innostuvat liikkumaan. Lapset myös jaksavat hyvin, kun saavat kulkea omaa tahtia, korostaa Heikkilä.
Tässäkin oleellista on kiireen välttäminen. Kuljetaan lasten tahtia, pysähdytään halutessa, kiivetään kivelle tai juostaan polkua. Matkaa joutuu kuin huomaamatta, rauhassa retkeillen ja ympäristöä tarkkaillen.
– Kaikkiaan toiminnassa pyritään siihen, ettei mitenkään suoriteta eikä mitään ole pakko tehdä. Jos jonain päivänä jotain ei huvita hiihtää, mietitään miten muuten päästään liikkeelle. Liikkumisen riemun pitää tulla itsestä, ei toisen pakottamana, muistuttaa Heikkilä.
Lasten mielilajiksi on valikoitunut pyöräily, pyörällä pääsee mukaviin paikkoihin he perustelevat. Myös luistelu on kivaa kuten moni muukin laji. Vuodenajat vaikuttavat liikkumistapoihin, mutta voi talvellakin pyöräillä. Luminen tie ei pääsääntöisesti ole liukas, ei ainakaan yhtään hiekkatietä liukkaampi ja sopiva pukeutuminen pätee kaikkiin lajeihin ja vuodenaikoihin.
Metsässäkin Jokaisella lapsella on omat juttunsa mistä kukin tykkää. Tutut pihaleikit saavat siellä ihan luonnostaan paljon aktiivisempia muotoja.
Eskarilaisten tie jatkuu syksyllä kouluun.
– Opettajat kiittelevät, että meiltä kouluun siirtyneet lapset osaavat hienosi huomioida muita lapsia. Perusfilosofia ”Kaveria ei jätetä” jatkuu koulussakin, kertoo Heikkilä.
Vuosi yhdessä kulkien ja yhdessä asioita tutkien edistää sosiaalisia taitoja, niitä koulussakin tarvittavia.
Teemu Heikkilä on lastentarhanopettaja ja liikunnanohjaaja, joka on toiminut HLU:n kouluttaja jo 20 vuotta, hän kouluttaa päivähoidon liikuntaa juuri aktiivisen arjen näkökulmasta
Ruhmän muut aikuiset: Pekka Seppälä lastentarhanopettaja ja eräopas, Joonas Rinta-Harri lähihoitaja ja ympäristokasvattaja.
Jaarlin päiväkoti verkossa www.jaarlinpaivakodit.fi