Syksyn Nuori Mieli urheilussa -koulutuksilla osaamista vanhemmille

10.1.2025

Syksyllä 2024 HLU järjesti seitsemän Nuori mieli urheilussa – vanhempien rooli -koulutusta, joissa puhuttiin nuoren urheilijan mielen hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä sekä tavoista vahvistaa sitä. Vanhemmilla ja muilla läheisillä on merkittävä rooli nuoren mielen hyvinvoinnin vahvistajana. Vanhempien rooli on myös reagoida tilanteissa, joissa herää huoli nuoresta.

 

Vanhempien tehtävä on tukea nuoren kasvua, niin harrastusten parissa kuin muussakin elämässä. Kotoa tulevat myös arjen rutiinit, jotka auttavat jaksamaan. Vanhempien tulee tukea nuorta esimerkiksi epäonnistumisen hetkellä tai kun tämä miettii omaa motivaatiotaan harrastamisessa. Vanhemmalla on oikeus ja velvollisuus kysyä nuorelta, mitä hänelle kuuluu. Keskusteluyhteyden luominen ja ylläpito on keskeinen kanava nuoren tukemisessa.

 

 

Koulutukset vanhemmille

Syksyn seitsemässä koulutuksessa oli kaikkiaan 85 osallistujaa. Koulutuksista kaksi toteutettiin yhteistyössä seurojen kanssa, ja loput yhteistyössä kuntien kanssa ollen avoimia kaikille kiinnostuneille.

Koulutukset oli suunnattu nuorten urheilijoiden vanhemmille sekä muille aiheesta kiinnostuneille. Niiden sisältö perustui Nuori mieli urheilussa -hankkeen tuottamaan materiaaliin. Hankkeen verkkosivuilta löytyy vapaasti saatavilla paljon sisältöä aiheesta mm. verkkokurssit valmentajille ja materiaaleja vanhemmille.

Koulutusten osallistujat kertoivat seuraavansa säännöllisesti tai vähintään satunnaisesti lasten harrastamista ja suurin osa heistä keskusteli usein nuoren kanssa tämän tunteista.

Suurin osa vanhemmista koki omaavansa ainakin jonkin verran osaamista nuoren mielen hyvinvoinnin tukemiseen, toisaalta osalle asia ei ollut lainkaan tuttua. Hyviksi keskustelupaikoiksi nuorten kanssa vanhemmat nostivat auton, ruokapöydän ja saunan, kaiken kaikkiaan sellaiset yhteiset hetket, kun on aikaa istua ja kuunnella ilman kiirettä. Toimiviksi keinoiksi tukea nuorta haasteita kohdatessa mainittiin tunteista keskustelu, yhdessä ratkaisujen etsintä sekä tilan ja ajan antaminen nuorelle.

Monessa koulutuspalautteessa mainittiin vanhempien kokevan tärkeäksi, että tietoa nuoren mielen hyvinvoinnista tulisi saattaa nykyistä paremmin myös seurakentälle, valmentajien ja ohjaajien tietoisuuteen. Samoin mielellään kuultiin konkreettisia esimerkkejä ja arjen keinoja nuorten kohtaamiseen, näitä ei koskaan ole liikaa. Palautteissa nousi esiin myös tarve vertaistulelle, kun moni olisi mielellään keskustellut ja jakanut kokemuksiaan muiden osallistujien kanssa.

 

Tutustu verkkosivuihin mieli.fi/nuorimieliurheilussa.

Koulutukset toteutettiin Pirkanmaan hyvinvointialueen myöntämällä kohdeavustuksella.