Tampereen Sisulle Vuoden yhdenvertaisin seura -stipendi kilpaurheilukategoriassa

18.12.2023

Tampereen Sisu on saanut 1500 euron arvoisen Suomen Paralympiakomitean ja Alkon myöntämän Vuoden yhdenvertaisin seura -stipendin kategoriassa Yhdenvertaisuus kilpaurheilussa. Stipendi jaetaan seuran joulunäytöksen yhteydessä lauantaina 16.12. Ikurin liikuntahallilla. Stipendinjako ja muut palkitsemiset alkavat klo 14.45.

Sisun voimistelujaostolla on vuodesta 2018 lähtien ollut soveltavan rytmisen voimistelun ryhmä ja vuodesta 2019 soveltavan telinevoimistelun ryhmä. Etenkin rytmisen voimistelun ryhmä on kasvanut muutamassa vuodessa merkittävästi; nyt toiminnassa on mukana noin 30 voimistelijaa. Syksyllä 2023 seura järjesti soveltavan rytmisen voimistelun Sisu Cup Special -kisat Tesoman palloiluhallilla samoissa hienoissa puitteissa kuin seuraavan päivän joukkuevoimistelukisatkin.

– Meidän järjestämät voimistelukilpailut ovat Sisu Cup -brändin alla, joten pidettiin ihan luonnollisena, että kun saatiin Special Olympics -voimistelukisat järjestettäväksi, niin ne menivät saman brändin alle, kertoo Sisun henkilöstö- ja markkinointipäällikkö Anna Tanninen.

Special Olympics -rytminen voimistelu on ollut kovassa nosteessa muuallakin Suomessa ja hienoja kisojakin on ehditty järjestää esimerkiksi Espoossa ja Vantaalla. Sisu Cup Special -kisat, jotka paikallinen Aamulehti myös striimasi tilaajilleen, asettivat soveltavan voimistelun kisoille kokonaan uudet standardit.

– Saatiin sopivasti peräkkäisille päiville Special Olympics -kisat ja yleisten sarjojen joukkuevoimistelukisat, joten olosuhteet pystyttiin toteuttamaan samalla tavalla. Siinä pystyi luomaan Special Olympics -tapahtumaan oikeaa kisatunnelmaa kunnollisine katsomoineen, Tanninen sanoo.

Näkyvyyden kannalta seuraava askel olisi pystyä järjestämään Special Olympics -kisa samana päivänä yleisen kisan kanssa, toteaa Sisun soveltavan voimistelun valmentaja Mari Mieskonen. Special Olympics -kisan osallistujamäärä, lähes 50 voimistelijaa eri välineineen, asettaa tälle melkoisen haasteen.

– Se on tällä hetkellä kuitenkin positiivinen ongelma, että urheilijoita on niin paljon. Ensi vuonna tilanne muuttuu siltä osin, että Special Olympics -rytmiseen voimisteluun tulee uudet ohjelmat, mikä tietää sitä, että kaikki osallistujat eivät varmastikaan vielä kilpaile kaikilla välineillä. Silloin kisan voisi saada samalle päivälle muun kisatapahtuman kanssa, Mieskonen pohtii.

Mieskonen on henkilö Tampereen Sisun soveltavan voimistelun nousun takana. Hän saapui seuraan vuonna 2018 perustamaan soveltavan rytmisen voimistelun ryhmää. Mieskonen oli aloittanut Special Olympics -voimistelun parissa jo vuonna 2014 SC Vantaassa ja ehti Tampereelle muuttamisen jälkeen olla hetken aikaa myös Tampereen Voimistelijoiden soveltavan voimistelun valmentajana.

– Sisulla oli ollut jo ennen tuloani ajatuksia ryhmän perustamisesta. Kaikki olivat seurassa tosi vastaanottavaisia heti alusta asti ja kyseessä on ihan huippuseura monessakin lajissa, Mieskonen kertoo.

Länsitamperelaiselle Hassisen perheelle Mieskosen saapuminen Sisuun oli onnenpotku. Down-voimistelija Anniina Hassinen, 21, on ollut mukana Sisun soveltavan rytmisen voimistelun ryhmässä alusta saakka.

– Anniinan sisko oli ollut pitkään mukana Sisun toiminnassa, ja olimme esittäneet seuralle toiveen siitä, että saataisiin myös erityisnuorille oma ryhmänsä, kertaa äiti Anneli Hassinen.

Muutenkin aktiivisesti urheilua harrastavalle ja musiikkia rakastavalle Anniinalle rytminen voimistelu on tuonut paljon lisäsisältöä elämään. Hän on käynyt kilpailemassa Englannissa saakka.

– Parasta voimistelussa on onnistumisen ilo, se että opin uusia asioita ja kaverit, Anniina luettelee.

Anniinan elämässä tapahtuu juuri nyt paljon. Hän muutti syksyllä omilleen tuetun asumisen piiriin ja valmistuu joulun alla ammattiopisto Luovista puhtaanapitolinjalta. Määräaikainen työpaikka omalta alalta on kevääksi jo näköpiirissä. Voimistelussa hän on siirtynyt korkeimmalle 4-tasolle.

– Sain Sisu Cupin kisassa ennätyspisteeni 4-tason pallo-ohjelmasta. Pallo on vahvin välineeni. Jatkossa haluaisin opetella kaikki 4-tason välineet ja päästä uudestaan kisaamaan ulkomaille, Anniina sanoo.

Suomen Paralympiakomitea ja Alko myöntävät Vuoden yhdenvertaisin seura -stipendejä kolmessa eri kategoriassa. Yhdenvertaisuus harrastetoiminnassa -kategorian stipendin sai aiemmin joulukuussa kuopiolainen tanssiurheiluseura Dance Flow. Yhdenvertaisuus ohjaaja- ja johtotehtävissä -kategorian stipendin saaja julkistetaan myöhemmin joulukuun aikana.

Lisätiedot: Suomen Paralympiakomitea, seurakehittäjä Nina Peltonen, puh. 050 400 1532, nina.peltonen@paralympia.fi⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠