Vammaisurheilupäivä toi Hämeen Sportti-leirille uudenlaisen vivahteen
23.8.2012
SLU-alueiden kesäleirit tarjoavat lapsille monenlaisia liikunnallisia kokemuksia, ja tänä kesänä usean alueen leirillä vieraillut Vammaisurheilupäivä-kiertue antoi tähän kokemuspalettiin vielä omat vivahteensa.
Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n järjestämä kiertue toi vammaisurheilun lajit ja sovellukset leiriläisten kokeiltavaksi ja vastaanotto oli innokas.
”Vammaisurheilupiste sai lapsilta parhaan palautteen. Noin 70–80 prosenttia lapsista piti vammaisurheilupistettä leirin parhaimpana tai yhtenä parhaimmista osa-alueista”, Etelä-Karjalan Liikunnan ja Urheilun lasten ja nuorten liikunnan kehittäjä Lasse Heiskanen kertoo Imatran liikuntaleirillä järjestetystä kaksipäiväisestä Vammaisurheilupäivästä.
EKLU:n kesäleirin yhteydessä on monen muun SLU-alueen tapaan jo useana vuonna järjestetty Soveltava Sporttileiri erityistukea tarvitseville lapsille. Vammaiset lapset ovat päässeet osallistumaan leiritoimintaan mahdollisimman monipuolisesti. Vammaisurheilupäivässä integraatioidea on käännetty päälaelleen, eli vammaisurheilu tuodaan kaikkien leiriläisten kokeiltavaksi.
”Jo edelliskesänä oli pienimuotoisempia vammaisurheilukokeiluja parilla leirillä, ja kun kysyntää tuntui olevan, niin päätettiin viime syksynä sitten laittaa pystyyn tällainen Vammaisurheilupäivä-kiertue”, nuorisotoiminnan suunnittelija Tuomas Törrönen VAU:sta kertoo.
Konsepti oli yksinkertainen: pakettiauto karautti vuoronperään kymmenkunnalle SLU-alueen leirille ja sen sisuksista purkautui tarvittavia välineitä sekä työntekijöitä, jotka laittoivat vammaisurheilupisteen pystyyn.
VAU palkkasi kiertuetta varten kolme kesätyöntekijää, joista hallinnon alan opiskelija Piia Pöyhönen Jyväskylästä oli mukana myös kiertueen suunnittelussa. Heidän lisäkseen jokaisella leirillä oli mukana aina joko VAU:n oma työntekijä tai Paralympiakomitean kehittämispäällikkö Katja Saarinen.
Vammaisurheilupiste koostui karkeasti kolmesta osasta: vammaisurheilun lajeista, kuten sokkopingiksestä, pyörätuolipeleistä ja bocciasta, vammaisurheilun sovelluksista, kuten vatsalautaslalomista ja pöytäpeleistä sekä urheilijavieraista, joista esimerkiksi paralympiahiihtäjä Ilkka Tuomisto vieraili Hämeen Liikunnan ja Urheilun leirillä.
Usean leirin Vammaisurheilupäivässä oli myös nuoria vammaisurheilijoita ohjaajatehtävissä. Kesän suurimmalla SLU-leirillä, LiikU:n Pitkis Sport -leirillä Kokemäellä oli lisäksi ensimmäistä kertaa oma vammaisurheilun lajileirinsä. Kokemukset pyörätuolikoripalloleiristä olivat erittäin positiiviset.
Vammaisurheilupäivän yhteydessä järjestettiin iltaisin perhetapahtumia, joissa leirin ulkopuoliset alueen vammaisten lasten perheet saivat tulla tutustumaan vammaisurheiluun ja itse leiritoimintaan.
Vammaisurheilupäivä sai järjestään positiivisen vastaanoton SLU-alueilla ja toiveissa oli, että vastaavia tutustumistapahtumia voitaisiin järjestää jatkossakin.
”Ehdottomasti ollaan kiinnostuneita tällaisesta jatkossakin. Vammaisurheilupäivä toi leirille selkeää lisäarvoa, EKLU:n Heiskanen sanoo.
Teksi: Lauri Jaakkola
Lähde: Lauri Jaakkola, LUM 9/12, SLU.fi.